Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi hadjárat

2008.01.06

Tavaszi hadjárat – kicsit másként

 

Ha április 2., akkor Boldog. Ezt szerencsére már igen sokan tudjak (köztük mindannyiunk nagy példaképe: Sthol Buci is)

Mint történelmi tanulámányainkból nagyon jól tudjuk (remélem, tudjuk!) A dicsőséges tavaszi hadjárat 1849. április 2-tól május 21-ig tartott, melynek során a magyar honvédseregek óriási, ám nem teljes katonai sikert értek el. A terv a császári csapatok körülzárása és rájuk döntő csapás mérése volt. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett minket legyőzni.

 

Ennek emlékére Magyarországon újra játszák az eseményeket, hogy mindenki, aki kíváncsi elődeinkre és sikereinkre, megcsodáhassa azt. Persze ez nem megy olyan könnyedén.

Itt nem kell többszáz fős lovasságra gondolni, hiszen ezek fentartása rengeteg pénzbe kerül a „huszároknak”. De a csatabemutató igenis látványos. És akár JOBB is lehetne, ha több anyagi támogatást kapna,de hát reklám hiján ez nem fog menni, és sajnos erröl az eseményröl nem is sokan tudnak. De ne beszéljunk itt a rossz dolgokrol. Jöjjön a lényeg.

 

Idén a csata hétfői napra esett. Ez sajna elég nagy gátló tényező, hiszen hétköznap lévén sokan nem tudnak résztveni rajta. De panaszra azért nincs ok. Voltunk elegenJ.

Itt, Boldogon már szombaton elkezdték felállítani a lovas sátrakat a szervezök. Érdekes képet adva ezzel a falunak, hiszen az amugy is szép Kossuth utat, ami tele van zöld övezettel, diófákkal, kicsit megspékelték a házak elé helyzettt sátrakkal, lovaskocsikkal,

na és persze lovakkal, a díszbe öltözött emberekkel, huszárokkal.Egyet azért megjegyeznék: én itt lakom ebben az utcában, hát a szag az elég durva…na de szép lesz tőle a fűJ

Vasárnap van a toborzás a csatára. Ilyenkor a huszárok-betyárok felpattanak a lovaikra és végig járják a környező kocsmákat, hogy embereket szerezzenek a másnapi harcra. Közben a hagyományőrzők táncolnak, meg énekelnek - állítolag, mert én ilyet még nem láttam.De akkor mit is láttam én?

 

Hát takonyrészeg embereket kóvályogni, ordítozni, harmónikázni, énekelni, hegedűlni, táncolni- persze ezek közt vannak jozanok is. Kevesen, de vannak. Láttam még részeg huszárt fejre esni a kövesutra, mentöt ami elviszi (igaz ez több mint 10éve volt), valamint ahogy 5en körbeállnak egy lovast az óvoda elött és mind egyszerre ordibája, hogy Józsika szálljál már le a lóról! Józsika nem hallod?? Szálljál már le még mielött vkiben vagy magadban kárt teszel! Józsika!!! Ezt ugy tessék elképzelni, hogy a boldogi rendörbácsi ordibálja, a feszülős egyenruhájában, ami nem azért feszul mert hogy kicsi rá, vagy hogy mert kigyurt felsőtesttel rendelkezik, hanem azért mert egy dagadt köcsög, akinek olyan édes kisfius hangja van. Tudjátok aki még épp a mutálás elött áll, kicsit rikácsolós, fülsértő. Ami nem is lenne gáz, ha egy serkenöbajszuú tinédzser lenne, de hát ö már simán betöltötte a 40et is. Szóval Józsika…Hát Józsikát nagynehezen lerángatták a lovacskárol. –ez a vidám kis történet amúgy a 2006-os hadjáratot színesítette.

Vasárnap éjszaka viszonylag nyugodt, csak néha szól a muzsika, a huszárok fáradtak, lelkiekben készülnek a csatára. Ja, és persze tök részegek.

Reggel nem nagyon tudom, hogy pontosan mi zajlik, de vannak koszorúzások, valamint a templomnál lóáldás szokott lenni, újbol énekelnek, meg táncolnak…majd a Polgármesteri hivataltol elindul a menet az Ujváry tanyára. Útközben számtalan fontoskodó, beszélni alig tudó polgárkörrel találkozunk, akik persze semmihez sem értenek, de azt nagyon jól csinálják Ők azok, akik összekuszálják a szálakat így még érdekesebbé téve az eseménytJ

A csata általában 12 körül kezdödik +/- félóra. Mi olyan 11 tájt indultunk el gyalog, hiszen akkoriban ért be a busz, amivel Becsej, meg KoGe jött, hogy részesei lehessenek eme rendezvénynek. Útközben rengeteg autóval találkozunk, ami érdekes, mert ugye tényleg nem reklámozzák sehol, mégis sokan vannak, ami joJ, de a sok autoból csak 1 akart minket felvenni, hogy szívesen elvisznek, de mivel mi összesen 4en voltunk,a kocsiban meg 2en ültek…így hát illedelmesen megköszöntük a segítséget és lábbal folytattuk tovább az utunkat.

Kiérve, tisztára, mint vmi 10ed rangú bucsú! Miért kell elb***i ezt is ilyen sz*rokkal?? Már csak sergő kellen komolyan! Van itt tombolda a gyerekeknek, vehetsz „Lopni megyek”polot meg csattogos lepkét…eszméletlen…mert hogy sör, virsli, lángos van..az alap…az kellJ

Szóval megérkezik a nagy menet is, lassan kezdödik a csatabemutató. Ami azért mégiscsak látványos, mégha túlzásba sem viszik a résztvevök. Néhanyan azért megpróbálják átélni az egészet. Vér, az nem folyik, szóvall aki erre kiváncsi az nézze meg a Rambo elsö részét. Üde színfot volt számomra az a betyár, aki végig a kezében tartott egy Árpád sávos lobgót. Szóval, azért elég jó: tisztességes vágták a lovakkal, ágyuk dörrennek, emberek hullanak (igaz 2 perc múlva csak úgy felpattannak és továbbállnak, vagy harcolnak tovább) ez megy kb 30-45 percen át. Ami viszont szerintem illuzió romboló, hogy áll egy ember a mikrofonnál és folyamatosan kommentálja. Ezzel hatalmasat veszít az egész az erejéből. Mert jó, persze azért van az egész, hogy ismeretsse az emberekkel, hogy mi is történt 1849-ben, de mondjuk, gyorsan mondja el elötte - de ne közben - ezen nagyon gyorsan változtatni! Na meg a zenéken. Korabeli zenék – valoszínű korabeli hanghordozókon, förtelmes minöségben, meg amúgy is - a csata alatt ne szóljon már a zene. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy szívsebben hallom, ahogy a paták a földhöz „csapodnak” vagy ahogy az életlen kardok egymáshoz érnek…estelegsen a betyárok ostorainak csattanását - ami veszettül joJ, meg a kiáltások…az ágyudörgés. Az kellJ meg a közönségben felsikíto kisgyerekekJpersze én is síkitok akkor, mert egy debil vagyok.

 

Szóval, amolyan kis bóvli az egész, de aranyos és nagyon szép gesztus, az biztos. Sokkal több pénzt megérdemlne ez a rendezvény/megemlékezés. Nagyobb figyelmet és törődést! JOBB szervezést, és sokkal több látogatot. Büszkének kell lennünk a tavaszi hadjáratra.

Mindenkinek ajánlom, jó program. A sört vizezik és 250 Ft, de nem érdekel, a kürtöskalácsnak fura az íze, és még hasmenést is okozhat, de ha páran kimentek eme tavaszi délelött, leheveredtek a fűben, sörrel,lángossal….akkor még a lószarszag sem zavarJ

 

 

                                                                                           Peti

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.